Teja Sever: “Balet je zame življenje.”

Foto: Mastercard® Športna akademija

Baletka Teja Sever je 20 let. V akademijo se je včlanila predvsem zaradi tega, ker ponuja veliko znanja iz različnih področij, ki ji lahko pomagajo na njeni športni ter osebnostni poti. Članico letošnje nove generacije športnikov Mastercard® Športne akademije smo pocukali za rokav in jo prosili za nekaj izjav in razmišljanj.

Prosim, predstavi sebe in svojo športno panogo.

“Sem Teja Sever. Ukvarjam se z baletom. Zame je balet življenje in izražanje svojih čustev.”

Kdo je tvoj vzor in kakšen je kriterij pri tej izbiri?

“Marianela Núñez. Poleg odlične tehnike se v vsako baletno vlogo poglobi in svoj igralski karakter prilagodi njej.”

Kaj na področju športa v tebi prebudi največje veselje?

“Definitivno napredek. Zelo pa me razveseljujejo tudi nastopi na odru in aplavz.”

Foto: Mastercard Športna akademija

Kaj po tvojem mnenju prinaša večji napredek, zmaga ali poraz?

“Mislim, da iz vsakega lahko potegnemo zelo dosti, vendar da iz poraza potegnemo več, potrebujemo predvsem zrelost. Moramo razumeti, da se učimo iz svojih napak in učimo od sovrstnikov, nasprotnikov, tekmovalcev in nam to daje zagon za boljše delo.”

Kako se soočaš s porazi?

“Ko sem bila mlajša so me zelo prizadeli, vendar sem se jih z leti naučila sprejemati pozitivno.”

V katerem filmu bi nastopila in zakaj?

“Harry Potter, saj preprosto obožujem njihov čarobni svet, pa tudi dialoge poznam že vse na pamet (smeh).”

Foto: Mastercard Športna akademija

Imaš kakšen hobi?

“Zelo rada kuham. Pred kratkim sem živela sama v Veroni in je to še toliko bolj spodbudilo moj ustvarjalni kuharski proces.”

Kje se vidiš v svoji športni karieri?

“Plesati v profesionalnem baletnem ansamblu.”

Kaj je po tvojem mnenju potrebno, da prideš do tega nivoja tekmovanja?

“Še ogromno dela ter predvsem samozavesti.”

Povej eno svojo športno anekdoto.

“Eno leto nazaj sem se odločila prvič obiskati fitnes in vzeti osebnega trenerja, ker še nisem imela izkušenj in je bilo tako lažje. Vsi so pričakovali in govorili, da po prvem tednu treninga skoraj nobeden ne zdrži intenzivnosti, vendar sem jih jaz vedno znova presenetila. Enkrat smo poskušali počepe z utežmi in mi je trener najprej dal najlažjo palico brez uteži, nato mi je zamenjal z najtežjo palico, potem pa mi je takoj dodal uteži in je rekel, da nikoli ni pričakoval da bo oseba s tako bol, “suhceno” postavo bila zmožna dvignit tako težo (smeh).”

Foto: Mastercard Športna akademija

Opiši svojo rutino pred nastopom.

“Rada si vzamem čas za odrski make up, ki me v samem procesu pomiri. Zelo rada poslušam glasbo in se ogrevam, ker me to psihično in fizično pripravi in da moč, da naredim najboljše kar lahko.”

Kaj meniš, da ljudje vidijo v tebi kot športnico ali osebnost?

“Kot baletno plesalko bi rekla, da je opaziti mojo strast do te umetnosti, kar mi je tudi že dosti ljudi reklo. Kot osebnost pa to, da sem z novimi ljudmi malo introvertirana, s prijatelji pa se rada sprostim. Zelo veliko mi pomeni prijaznost do sočloveka, saj vidim, kako je to pomembno v današnjem svetu.”

Naštej 3 razloge zakaj je tvoj šport pomemben del tvojega življenja.

“Začela sem plesati balet, ko sem bila stara štiri leta in je že takrat res postal ogromen del mene. Ne predstavljam si druge službe kot nekaj v zvezi s plesom. Ko imam težek dan, si zelo rada vzamem svoj čas v baletni dvorani in mogoče ustvarjam tudi na kakšni moderni koreografiji. Ples me pomirja in mi daje svobodo pri svojem ustvarjanju. Tu lahko izražam svoj perfekcionizem, čeprav je nedosegljiv, vendar mi je v zadovoljstvo opažati napredek.”

Kaj boš naredila jutri, da boš boljša kot si bila danes?

“Naš profesor vedno pravi, da delaj trening ‘kot da boš jutri umrl’. Kljub kdaj težkim dnevom se po svojih najboljših močeh trudim da se tega držim.”

Foto: Mastercard Športna akademija
Scroll to Top