Taja Strgar: “Postala sem osebnostno močnejša!”

Foto: Proelium Sports agency

Predstavljamo vam mlado perspektivno športnico, ki se ukvarja z nogometom. Taja je stara 14 let. V Mastercard® Športno akademijo se je včlanila zaradi želje po spoznavanju izkušenj drugih mladih športnikov in zaradi pridobivanja neprecenljivih izkušenj, ki ji lahko pomagajo na njeni športni poti. . Članico letošnje nove generacije športnikov Mastercard® Športne akademije smo pocukali za rokav in jo prosili za nekaj izjav in razmišljanj.

Prosim, predstavi sebe, športno panogo in pozicijo igranja. Kaj ti pomeni tvoj šport?

“Sem Taja Strgar. Igram nogomet. Moja pozicija igranja je napadalec oziroma sprednji vezist. Moj šport mi pomeni veliko. Ob njem resnično uživam in odmislim vse ostalo. Pomeni mi nek cilj v življenju, katerega želim doseči in v njem uspeti.”

Kaj na področju športa v tebi prebudi največje veselje?

“Tisti trud, ki ga vložiš in je na koncu poplačan z uspehom.”

Foto: Mastercard Športna akademija

Kdo je tvoj vzor in kakšen je kriterij pri tej izbiri?

“Moja vzornica je Korina Janež, ker je dokazala, kako lahko s trdim delom prideš do kluba kot je RB Leipzig. Ob enem pa je super oseba, ki si je vedno vzela čas in z mano spregovorila kakšno besedo.”

Kaj po tvojem mnenju prinaša večji napredek, zmaga ali poraz?

“Po mojem mnenju poraz, saj se iz njega lahko marsikaj naučiš. Ima pa velik pomen tudi zmaga, saj ti ta dvigne samozavest in ti da še večjo motivacijo za delo.”

Kako se soočaš s porazi?

“Verjamem, da so porazi sestavni del vsakega športa, iz katerih se moramo učiti in popravljati svoje napake, saj je samo to ključ do uspeha.”

Znotraj Mastercard Športne akademij pridobivaš znanja in izkušnje na šestih pomembnih področjih. Katera predavanja ali delavnice so ti do sedaj najbolj koristile?

“Zaradi moje poškodbe ACL mi je najbolj koristila druga delavnica v živo, kjer sem spoznala, kaj vse moram še narediti pred vrnitvijo na igrišče oziroma katere teste moram opraviti in kako ti izgledajo. Dobila pa sem tudi nekaj smernic glede rehabilitacije.”

Foto: Mastercard Športna akademija

Kako se počutiš glede svojega razvoja in napredka v športu ali izven njega?

“Poškodba mi je v nekem trenutku onemogočila, da bi se iz dneva v dan lahko razvijala v mojem športu. Moram pa priznati, da me vse skupaj dela osebno močnejšo in sem se, pa četudi je na začetku izgledalo samo negativno, iz tega marsikaj naučila. Razvoj skozi akademijo mi tu še dodatno pomaga, saj verjamem, da če med akademijo ne bi začela spoznavati same sebe in si začela zaupati, bi se zelo težko, sploh iz psihološkega vidika, spopadala s poškodbo tako kot se zdaj.”

Kje se vidiš v svoji športni karieri?

“Želim igrati v najmočnejših evropskih ligah in zastopati Slovenijo v ženski A reprezentanci. Verjamem, da mi bo to tudi uspelo.”

Kaj meniš, da je potrebno, da prideš do tega nivoja tekmovanja?

“Pomembno je trdo delo in pravi odnos. Pomembno je, da pridobim čim več znanj iz vseh področij in se ga naučim kar se da najbolje uporabiti.”

Imaš kakšen hobi?

“Imam veliko hobijev, s katerimi se ukvarjam ob igranju nogometa. Rada kolesarim, tečem, igram tenis. Pomembno je, da ima športnik še kakšen dodaten hobi, s katerim se zamoti ob prostem času in se včasih tudi malo odklopi od prvotnega športa, da potem spet lahko začne trenirati na še višjem nivoju.”

Foto: Mastercard Športna akademija

Povej eno svojo športno anekdoto.

“Zelo pomembno se mi zdi, da se športniki na igrišču primerno vedemo in igramo pošteno. Zato so se starši doma šalili, da me peljejo na tortico, ko dobim prvi rumen karton. Tega sem dobila lani jeseni in res so me peljali na tortico. Zdaj so si izmislili novo stvar za takrat, ko dobim prvi rdeči karton, vendar imam občutek, da bo do morali zato še nekaj časa počakati.”

Opiši svojo predtekmovalno rutino.

“Ker imamo tekme navadno zjutraj, se najprej zbudim in grem na kratek sprehod, nato pojem zajtrk, se oblečem in odpravim na tekmo. V garderobi imamo navado, da pred tekmo poslušamo glasbo. Nato se pogovorimo o taktiki in se odpravimo na igrišče, kjer se ogrejemo. Malo pred začetkom tekme gremo nazaj v garderobo, kjer se preoblečemo v drese in zapojemo navijaško himno. Nato stečemo na igrišče in začnemo s tekmo.”

Kaj meniš, da ljudje vidijo v tebi kot športnika ali osebnost?

“Mislim, da me ima veliko igralk za nekakšno vzornico. Ljudje v meni vidijo osebo, ki je željna znanja in napredka ter uživa v tem, kar počne.”

Naštej 3 razloge zakaj je tvoj šport pomemben del tvojega življenja.

“Ko igram nogomet, lahko odmislim vse druge težave in sem takrat lahko res jaz. Občutek imam, da bi bilo moje življenje brez nogometa prazno in dolgočasno.”

Kaj boš naredila jutri, da boš boljša kot si bila danes?

“Maksimalno se posvečam rehabilitaciji in počitku. Upoštevala bom vsa navodila zdravnikov in se trudila čim bolj pripravljena vrniti na igrišče.”

Scroll to Top