Sara Navodnik: “V športu začni imeti rad to, kar najbolj sovražiš.”

Foto: Mastercard Športna akademija

Triatlonka Sara Navodnik je stara 18 let. Triatlon je šport sestavljen iz treh disciplin – plavanja, kolesarjenja in teka. Je zelo dinamičen in zanimiv šport. Poseben čar predstavlja izziv osvojiti vse tri discipline ter jih s hitrimi prehodi povezati v celoto. Zato je trening triatlona vselej zabaven in raznovrsten. Sara se je v akademijo včlanila predvsem zaradi širine znanja iz različnih področij, ki ji lahko pomagajo na njeni športni ter osebnostni poti. Članico letošnje nove generacije športnikov Mastercard® Športne akademije smo pocukali za rokav in jo prosili za nekaj izjav in razmišljanj.

Prosim, predstavi sebe, športno panogo in pozicijo igranja.

“Sem Sara Navodnik. Ukvarjam se s triatlonom. Zame je moj šport način življenja. Brez tega si ne predstavljam, kaj bi sploh počela čez dan ali teden.”

Kdo je tvoj vzor in kakšen je kriterij pri tej izbiri?

“Moj vzornik je Hayden Wilde. Spoznala sem ga na eni tekmi evropskega pokala in tisti pogovor z njim mi je res pomagal, da sem se odločila, kaj sploh želim od triatlona.”

Kaj na področju športa v tebi prebudi največje veselje?

“Spoznavanje novih prijateljev in veščin za življenje.”

Kaj po tvojem mnenju prinaša večji napredek, zmaga ali poraz?

“Oboje. Z vsako zmago si potrdiš vso garanje, ki si ga vložil, prav tako pa vidiš ali treniraš na pravi način. Potem vedno iščeš neke nove ideje in stvari, kako še izboljšati ta rezultat in kaj narediti, da bi se povzpel še nekoliko višje. Seveda tudi poraz velikokrat pripelje športnika do napredka. Na vsaki tekmi, ko gre kaj narobe, se iz tega veliko naučim in kasneje poskusim to popraviti in najti način, kako se ne bo to nikoli več zgodilo.”

Foto: Mastercard Športna akademija

Kako se soočaš s porazi?

“Iskreno se nasmejim in si rečem ‘dala sem vse, kar sem lahko’. Na tej točki sem zmožna takšnega rezultata in ne rabim biti jezna ali razočarana nad porazom, saj vem, da sem se potrudila po najboljših močeh.”

V katerem filmu bi nastopila in zakaj?

“Če bi lahko nastopila v katerem koli filmu, bi to najbrž bilo v kakšnem akcijskem ali kriminalnem filmu. Imam rada namreč bolj adrenalinske stvari. Sama bi pa rada bila nekoč forenzik. Zato me tudi pritegnejo tovrstni žanri. Po drugi strani sem tudi zelo romantična oseba in tudi takšnemu filmu ne bi oporekala.”

Imaš kakšen hobi?

“Igram kitaro in občasno pojem. Ob tem napišem kakšno pesem. To predvsem počnem, ko sem sama, saj imam tremo (smeh). V najtežjih trenutkih se po navadi pogovorim s trenerjem, potem pa doma vzamem kitaro in s tem dam vse misli iz glave.”

Kje se vidiš v svoji športni karieri?

“Na zmagovalni stopnički na olimpijskih igrah.”

Kaj meniš, da je potrebno, da prideš do tega nivoja tekmovanja?

“Predvsem treniranje ter da v tem uživam.”

Foto: Mastercard Športna akademija

Povej eno svojo športno anekdoto.

“You need to start to love what you hate the most.”

Kaj meniš, da ljudje vidijo v tebi kot športnika ali osebnost?

“V meni vidijo željo po napredku. Vidijo, da se trudim in da mi počasi uspeva. Mislim pa, da v meni vidijo tudi energično osebo.”

Naštej 3 razloge zakaj je tvoj šport pomemben del tvojega življenja.

“Ne morem več dneva brez, da bi naredila nekaj za sebe in opravila trening. Skozi šport spoznam največ prijateljev s skupnimi interesi. Učim se in pridobivam izkušnje, ki mi pomagajo tudi v vsakdanjem življenju – kuhanje, tuji jezik, organiziranost in podobno.”

Kaj boš naredila jutri, da boš boljša kot si bila danes?

“Tisto, kar mi danes ni bilo všeč ne bom ponovila v prihodnje.”

Scroll to Top