Karolina Zbičajnik: “Vse je odvisno od tebe.”

Foto: Proelium Sports agency

Atletinja Karolina Zbičajnik je stara 18 let. V akademijo se je včlanila predvsem zaradi napredka na njeni nadaljnji športni poti. Včlanitev ji je svetoval strokovnjak na področju fizioterapije, saj je bil mnenja, da je to prava poteza za njo. Članico letošnje nove generacije športnikov Mastercard® Športne akademije smo pocukali za rokav in jo prosili za nekaj izjav in razmišljanj.

Prosim, predstavi sebe, športno panogo in pozicijo igranja. Kateri klub zastopaš?
“Sem Karolina Zbičajnik. Treniram atletiko. Tekmujem v šprintu na 400m in zastopam AD Štajersko.”

Za katerega izmed šestih temeljev, ki se jih učimo znotraj akademije, meniš, da je najbolj pomemben zate in zakaj?
“Sem mnenja, da so vsi temelji pomembni za športnikov razvoj. Če bi pa kateremu dala prednost, bi to bilo področje športne psihologije. Tako kot pravijo ‘vse je v glavi’.”

Foto: Proelium Sports agency

Kaj zate pomeni šport s katerim se ukvarjaš?

“Šport mi pomeni ogromno. Je moja sprostitev, druženje s prijatelji, in nekaj, zaradi česar imam ves čas nove izzive in mi pomaga, da rastem kot oseba.”

Kakšni so tvoji cilji v športu in nasploh?

“Moji cilji so povezavi s tem, da bi atletika bila del moje kariere v prihodnosti. Rada bi bila vrhunska športnica. Da bi veliko potovala in se udeležila najvišjih tekmovanj. Za letošnjo sezono je moj cilj Evropsko prvenstvo. Za naprej pa bomo videli, kam me bo ponesla moja športna pot.”

Kdo je tvoj vzor in kakšen je kriterij pri tej izbiri?

“Alyson Felix, saj je prav tak kot jaz 400 metrašica in je ena najboljših 400 metrašic vseh časov. Všeč mi je njeno razmišljanje in rada jo spremljam na družbenih omrežjih. Kot športnica mi je simpatična in rada gledam njene nastope.”

Kaj na področju športa v tebi prebudi največje veselje?

“Definitivno tisti občutek ko dosežem cilj, ki si ga zadam, ter ko podrem osebni rekord saj je to samo potrditev, da delam v pravi smeri.”

Kaj po tvojem mnenju prinaša večji napredek, zmaga ali poraz?

“Poraz, saj vsak poraz je posledica neke napake, ki jo naredimo. Ko napaka privede do poraza, nas še boljše izuči za nadaljno pot in je verjetno nikoli več ne ponovimo, če jo pravilno analiziramo.”

Foto: Proelium Sports agency

Kako se soočaš s porazi?

“Z leti sem se naučila, da so porazi del vsakega vrhunskega športnika. Zato po porazu dobro razmislim, kaj sem naredila narobe oziroma kaj lahko naslednjič storim boljše.”

Kaj misliš o tem, da nekateri športniki dosežejo svoje zastavljene cilje in drugi ne? Zakaj misliš, da je temu tako?

“Sem mnenja, da je vse odvisno od tega, koliko je športnik pripravljen vlagati v svoj šport. Nekaj je tudi v genih. Na koncu pa se vseeno s trdim delom lahko daleč pride.”

Povej eno svojo športno anekdoto.
“Kot mala sem trenirala balet in, ko sem začela trenirati atletiko, se je ati pri skoku v daljino vedno zadrl: ‘Ajde, Karolina raznoška’.”

Opiši svojo predtekmovalno rutino.

“Poskrbim za dovolj spanca in da se pravilno prehranjujem. Pred spanjem premislim o tekmovanju ter se zbudim čim bolj polna energije, ‘nahajpana’. Pred samim tekom se normalno ogrejem kot pred vsakim treningom.”

Foto: Proelium Sports agency

Kaj meniš, da ljudje vidijo v tebi kot športnika ali osebnost?

“Menim, da vidijo trud, potencial ter predanost.”

Naštej 3 razloge, zakaj je tvoj šport pomemben del tvojega življenja.

“Življenje brez atletike si ne bi znala predstavljati, saj je moja sprostitev, kjer pozabim na ostale stvari. Se razgibam po celem dnevu ter se podružim s prijatelji. Je pa tudi nekaj, kjer se lahko dokažem sama sebi.”

Kaj boš naredila jutri, da boš boljša kot si bila danes?
“Vsak dan se potrudim, da se naučim nekaj novega ter da je boljši od prejšnjega.”

Scroll to Top