Jožef Verdinek: “Odbojka je zame način življenja.”

Foto: Proelium Sports agency

Predstavljamo vam športnika, ki se ukvarja z odbojko. Jožef Verdinek je star 21 let. V Mastercard® Športno akademijo se je včlanil zato, ker si želi dobiti širši pogled v vsa področja, ki jih šport ponuja ter nadgraditi svoja znanja in izkušnje. Člana letošnje nove generacije športnikov akademije smo pocukali za rokav in ga prosili za nekaj izjav in razmišljanj.

Prosim, predstavi sebe, športno panogo in tebi osebno pomeni tvoj šport.

“Sem Jožef Verdinek. Moja športna panoga je odbojka. Zame je moj šport način življenja. Je nekaj, kar me vsakodnevno spreminja ter me žene, da sem boljši ter dosegam cilje tudi na drugih področjih.”

Za katerega izmed šestih temeljev, ki se jih učimo znotraj akademije, meniš, da je najbolj pomemben zate in zakaj?

“Zagotovo bi se rad veliko naučil o športni psihologiji. Menim, da nasploh športniki dajejo premalo poudarka temu področju. Tudi sam sem šele pred kratkim ugotovil, da je veliko prostora za napredek in bo potrebno na tem področju veliko narediti.”

Foto: Proelium Sports agency

Kakšni so tvoji cilji v športu in nasploh?

“Vsi moji cilji so povezani z mojim športom. Rad bi igral v najboljših ligah in dosegel predvsem to, da sem spoštovan športnik in da bi si me želeli mednarodni klubi. Cilji so seveda, da bi postal tudi standardni član reprezentance in da bi z njimi dosegal rezultate, kot jih v reprezentanci dosegajo sedaj.”

Kdo je tvoj vzor in kakšen je kriterij pri tej izbiri?

“Vzornikov imam več, a če lahko izpostavim dva, sta to Jenia Grebbenikov, trenutno najboljši libero na svetu, in pa Michael Jordan, ki je po mojem mnenju največji športnik vseh časov. Kriterij je sicer širok, a vseeno strog. Na primer, Jordan je moj idol zaradi svoje mentalitete, Grebbenikov pa zaradi svoje igrivosti, znanja ter sproščenosti na odbojkarskem igrišču. Najbolj pomembna stvar pri izbiri idola pa mi je, da se ta oseba res posveča športu, da je njegov vsakdan posvečen temu, da postane boljši.”

Kaj na področju športa v tebi prebudi največje veselje?

“Zmagovanje ter sklepanje novih prijateljstev.”

Kaj po tvojem mnenju prinaša večji napredek, zmaga ali poraz?

“Definitivno poraz, saj se iz njega največ naučiš. Po porazu sem vsaj jaz osebno še bolj motiviran, da pridem na trening ter postanem boljši. Medtem pa si po zmagi lahko tudi malo čustveno izčrpan, predvsem po večjih zmagah, in zato na naslednjih treningih ali tekmah nisi toliko učinkovit.”

Foto: Proelium Sports agency

Kako se soočaš s porazi?

“Definitivno analiziram tekmo. Ne samo tehnično, ampak tudi čustveno. Zakaj sem se v določenem momentu tekme tako počutil, o čem sem razmišljal itd. S trenerji analiziram svojo igro ter pogledam, na čem lahko v prihodnje še dodatno delam.”

Kje se vidiš v svoji športni karieri?

“V svoji športni karieri se vidim na vrhu. V najboljših klubih ter da dosegam vrhunske rezultate z odbojkarsko reprezentanco. Definitivno si želim svetu pokazati, da je pozicija libera bolj pomembna, kot si marsikdo misli. Želim pa tudi, da s svojo kariero izboljšam pogoje za ostale mlajše igralce na poziciji libera, saj je ta pozicija podplačana in podcenjena s strani klubov.”

Kaj meniš, da je potrebno, da prideš do tega nivoja tekmovanja?

“Da pridem do takega nivoja, je definitivno potrebno veliko drznosti. Seveda tudi nekaj sreče. Ne smem se obremenjevati s tem, kar si mislijo drugi. Potrebno je svoj vsakdan posvečati odbojki, ne samo na treningih, ampak tudi v prostem času, da se izobražujem ter raziskujem vsako stvar, ki bi me lahko naredila boljšega igralca.”

Foto: Proelium Sports agency

Povej eno svojo športno anekdoto.

“Leta 2016 sem imel ravno v Mariboru, v Draš centru, finale državnega prvenstva. Jaz nikoli ne pozabim kateregakoli pripomočka oz. kosa opreme na noben trening. Ravno takrat sem pozabil ščitnike. Na srečo je bil soigralec, ki ni toliko igral, dovolj prijazen, da je odstopil svoje. Zato sem mu bil zelo hvaležen.”

Opiši svojo predtekmovalno rutino.

“Res se potrudim, da sem v garderobi pred vsemi soigralci. Potem se počasi preoblečem ter odpravim v dvorano, v kateri sem prav tako rad pred vsemi igralci. Nato se sam malo požogam ter si vizualiziram sebe, kako dobro odigram sledečo tekmo. Pred ogrevanjem grem rad v prazno garderobo, kjer si povem, da sem tu samo zato, da bo moja ekipa zmagala ter da bom storil vse, kar je v moji moči, da dosežemo zadan cilj. Če bom ta dan odigral najboljšo tekmo, super, če pa bom imel dan slab, pa o tem ne bom razmišljal ter bom dal vse od sebe tudi, če me trener zamenja. Pred tekmo rad tudi stresam roke ter si predstavljam, da iz sebe stresam negativne emocije ter misli.”

Kaj meniš, da ljudje vidijo v tebi kot športnika ali osebnost?

“Definitivno nekoga, ki gara za to, da bo dosegel zadane cilje. Nekoga, ki bo naredil vse, da zmaga tudi najmanjšo tekmo, ki se jo igra za ogrevanje na treningu. Skratka na treningu garač, a v garderobi zabavljač.” (smeh)

Naštej 3 razloge zakaj je tvoj šport pomemben del tvojega življenja.

“Je moja gonilna sila, od tu črpam energijo tudi za ostale stvari. V športu sem spletel najlepša prijateljstva, katera trajajo tudi že več kot 10 let. Zadnja stvar, morda meni še najmanj pomembna, a vseeno zelo, pa je ta, da je šport moj poklic, s katerim se preživljam.”

Kaj boš naredil jutri, da boš boljši kot si bil danes?
“Treniral, gledal različne odbojkarske tekme ter bral knjige, ki mi bodo pomagale pri doseganju ciljev. Predvsem pa poskušal uporabljati znanja, ki jih dobim znotraj Mastercard Športne akademije.”

Scroll to Top