Ira Trontelj: “Zmeraj ostani otrok.”

Foto: Proelium Sports agency

Košarkarica Ira Trontelj je stara 16 let. V akademijo se je včlanila predvsem zaradi pridobivanja novih izkušenj in znanj, ki ji lahko pomagajo na njeni športni in osebnostni poti. Članico letošnje nove generacije športnikov Mastercard® Športne akademije smo pocukali za rokav in jo prosili za nekaj izjav in razmišljanj. Prosim, predstavi sebe, športno panogo in pozicijo igranja. Kaj ti pomeni ukvarjanje s tvojim športom? “Sem Ira Trontelj in se ukvarjam s košarko. Moji igralni poziciji sta organizator igre in branilec. Košarka mi pomeni vse. Ko sem na igrišču, sem v svojem svetu in pozabim na vse ostale stvari. Lahko uporabim svojo kreativnost in domišljijo. Na treningih in tekmah se zelo zabavam.” Za katerega izmed šestih temeljev, ki se jih učimo znotraj akademije, meniš, da je najbolj pomemben zate in zakaj? “Če bi se za enega morala odločiti, bi to zagotovo bilo področje športne psihologije. Menim, da imam na tem področju veliko rezerve in se lahko na tem področju največ naučim.”
Foto: Proelium Sports agency

Kakšni so tvoji cilji v športu in nasploh?

“Imam kar visoke cilje. Rada bi se profesionalno ukvarjala s svojo športno panogo v prihodnosti. Eden mojih večjih ciljev je, da bi zaigrala tudi v tujini.”

Kdo je tvoj vzor in kakšen je kriterij pri tej izbiri?

“Vzornikov imam več. Na primer Kobe Bryant, ker se zgledujem po njegovi vztrajnosti in trdemu delu ter mentaliteti. Potem pa so tu še Stephen Curry, Goran Dragić, Michael Jordan, Allen Iverson, Giannis Antetokounmpo.”

Kaj na področju športa v tebi prebudi največje veselje?

“Kreativnost in domišljija, ki jo lahko uporabim na igrišču, dinamična in hitra igra.”

Kaj po tvojem mnenju prinaša večji napredek, zmaga ali poraz?

“Po mojem mnenju je to poraz, saj se lahko iz njega veliko naučimo. Torej učimo se iz napak. Dobimo neko potrditev, da lahko veliko stvari izboljšamo. Dobimo pa tudi veliko motivacije, da napake iz prejšnje tekme popravimo na naslednji in posledično dosežemo boljši rezultat in zmago.”

Foto: Proelium Sports agency

Kako se soočaš s porazi?

“Včasih boljše, včasih slabše. Po močnejših porazih, torej za večje število točk, ali za poraz v finalu se počutim veliko slabše. A vseeno poskušam in se trudim slabo počutje in jezo zmanjšati.”

Kje se vidiš v svoji športni karieri?

“Sama imam visoke cilje. Imam zelo rada ta šport in bi se rada s svojo panogo ukvarjala tudi profesionalno. Svojo pot bi preizkusila tudi v tujini.”

Kaj misliš o tem, da nekateri športniki dosežejo svoje zastavljene cilje in drugi ne? Zakaj misliš, da je temu tako?

“Mislim, da je pomembno, koliko sam športnik vlaga v svojo športno pot. Eni temu posvečajo več časa in drugi manj. Pomembno je, koliko je kdo pripravljen vlagati časa vase in v svoj šport, da lahko doseže neke svoje cilje. Ob tem bi dodala še pomembnost športne prehrane ter zunanjih dejavnikov, za katere menim, da so pomemben faktor na športnikovi poti.”

Povej eno svojo športno anekdoto.

“Lahko povem zgodbo o eni izmed tekem v letošnji sezoni. S selekcijo U16 smo igrale doma proti ekipi Vipave. Po prvem polčasu smo bile 20 točk za nasprotnicami. Po 3/4 je rezultat kazal 40:70 za ekipo Vipave. Vsi so že obupali. V meni pa je ostalo upanje, da ni nemogoče tekme obrniti in to sem povedala na glas. Vsi so me samo debelo gledali. V eni četrtini obrniti nemogočo tekmo je res težko. A ne boste verjeli, nam je uspelo in meni kot kapetanki je uspelo motivirati ekipo in iztisniti zadnje atome moči iz prav vsake. Bile smo neverjetne in smo nasprotnice na koncu premagale za 8 točk. Rezultat zadnje četrtine je bii 40:3. Odigrala sem eno najboljših tekem v življenju in svoji odlični igri dodala še 32 točk ter številne asistence in skoke.”

Opiši svojo predtekmovalno rutino.

“Za zajtrk vedno jem jajca. Oblečem isto kratko majico in klubsko opremo. Za tekme U16 in U18 imam točno določene nogavice in športne tope. Pred tekmo vedno opravim pozitivni samogovor in poslušam svojo ‘pregame playlisto’. Na igrišče vedno stopim prva in pred tem dvakrat poskočim ter se dotaknem svoje številke na dresu.”

Foto: Proelium Sports agency

Kaj meniš, da ljudje vidijo v tebi kot športnico ali osebnost?

“Menim, da me vidijo kot vztrajno in predano svojemu športu. Sem igralka, za katero ljudje rečejo, da sem “all in” in zaljubljena v  to, kar počnem.”

Naštej 3 razloge zakaj je tvoj šport pomemben del tvojega življenja.

“Zato, ker lahko pozabim na vse svoje probleme, ki jih imam, ker se zabavam in je stvar, ki me resnično osrečuje.”

Kaj boš naredila jutri, da boš boljša kot si bila danes?

“Naredila bom vse, kar lahko na treningu in poslušala bom nova predavanja.”

Scroll to Top