Emra Kujović: “Ne moreš zmagati, če se ne učiš iz napak ali porazov.”

Foto: Proelium Sports agency

Košarkarica Emra Kujović je stara petnajst let. V akademijo se je včlanila predvsem zaradi novih izkušenj in pridobivanja znanj, ki ji lahko pomagajo na njeni športni in osebnostni poti. Članico letošnje nove generacije športnikov Mastercard® Športne akademije smo pocukali za rokav in jo prosili za nekaj izjav in razmišljanj.

Prosim, predstavi sebe, športno panogo in pozicijo igranja. Kateri klub zastopaš?

“Sem Emra Kujović in igram košarko v klubu VBO Maribor (Žensko košarkarsko društvo Maribor). Moja igralna pozicija je krilni center. Osebno mi košarka pomeni veliko. Je ena najpomembnejših stvari v mojem življenju. Pomaga mi, da pozabim na druge obveznosti in uživam v tistem, kar rada počnem.”

Za katerega izmed šestih temeljev, ki se jih učimo znotraj akademije, meniš, da je najbolj pomemben zate in zakaj?

“Najbolj se mi zdi pomembno področje športne psihologije. Sem mnenja, da je veliko športnikov, ki pridejo do neke primerne fizične pripravljenosti, ampak jih potem ovira mentalna oziroma psihična priprava. Na primer, trema je en izmed teh faktorjev, ki lahko vplivajo na samozavest in nastop športnika na nekem tekmovanju.”

Foto: Proelium Sports agency

Kakšni so tvoji cilji v športu in nasploh?

“Na prvem mestu bi rada uživala v tem, kar počnem. Moj športni cilj je, da se vedno potrudim po svojih najboljših močeh in da z ekipo pridemo do najboljših možnih rezultatov.”

Kdo je tvoj vzor in kakšen je kriterij pri tej izbiri?

“Moj vzor je Razija Mujanović, ker se mi zdi, da je kot ženska veliko doprinesla ženski košarki.”

Kaj na področju športa v tebi prebudi največje veselje?

“Druženje z mojimi soigralkami.”

Kaj po tvojem mnenju prinaša večji napredek, zmaga ali poraz?

“Mislim, da oboje lahko dosti pomaga pri napredku. Mogoče bi vseeno bolj poudarila poraz, saj se zato bolj osredotočiš na napake, ki jih želiš popraviti, da lahko kasneje prideš do zmage.”

Foto: Proelium Sports agency

Kako se soočaš s porazi?

“Odvisno od vzroka poraza. Če vem, da sem se potrudila in dala vse od sebe, delam na malih detajlih, ki jih lahko popravim. Včasih pa se tudi preveč obremenjujem s porazom, ker se mi zdi, da bi lahko dala več od sebe. Pri tem mi je veliko lažje, ker imam zelo dobro podporo ob sebi.”

Kje se vidiš v svoji športni karieri?

“Nadaljevala bi s treniranjem košarke vsaj do selekcije ŽU20. Potem bi pa najverjetneje postala trenerka za košarko.”

Kaj misliš o tem, da nekateri športniki dosežejo svoje zastavljene cilje in drugi ne? Zakaj misliš, da je temu tako?

“Mislim, da tukaj predvsem igra veliko vlogo mentalna pripravljenost. Kot sem recimo prej že omenila, je trema ena izmed največjih ovir. Meni je tukaj veliko pomagala podpora trenerja in moje družine. Pomembno je tudi, koliko je športnik pripravljen vlagati vase in v svoje sposobnosti. Tudi prehrana je zelo pomembna, regeneracija in še kakšna druga področja.”

Povej eno svojo športno anekdoto.

“Najbolj se spominjam enega turnirja, na katerem smo vse skupaj spale v eni sobi.”

Opiši svojo predtekmovalno rutino.

“Zelo pomemben je zame dober spanec. Večinoma se vstanem ob 8. uri, pojem zajtrk, ponavadi so to kosmiči z različnim sadjem ali pa kakšen proteinski puding. Po zajtrku si običajno vzamem 30 min počitka in se psihično pripravljam na tekmo.”

Kaj meniš, da ljudje vidijo v tebi kot športnika ali osebnost?

“Mislim, da vidijo pozitivno, radovedno, odgovorno, včasih tudi trmasto osebo, ki je vedno pripravljena pomagati soigralkam in prijateljem tudi izven športa.”

Naštej 3 razloge zakaj je tvoj šport pomemben del tvojega življenja.

“Najpomembnejši je razlog, da uživam, ko sem na igrišču. Pomaga mi pozabiti na ostale obveznosti in je zame sprostitev. Zaradi košarke sem spoznala tudi veliko novih košarkaric, ne le samo iz moje ekipe.”

Kaj boš naredila jutri, da boš boljša kot si bila danes?*
“Naredila bom, nekaj kar nisem danes ali nekaj, za kar nisem imela časa ta mesec. Prebrala bom kakšno knjigo, ki ni učbenik za šolo ali povabila soigralke na neko druženje izven treninga.”

Foto: Proelium Sports agency
Scroll to Top