Aljaž Reiter: “Recept je trdo delo in sreča.”

Foto: Mastercard Športna akademija

Karateist Aljaž je star 16 let. V akademijo se je včlanil predvsem zato, ker ponuja veliko znanja iz različnih področij, ki mu lahko pomagajo na njegovi športni ter osebnostni poti. Predvsem ga zanimajo področja, s katerimi se njegova športna panoga ne srečuje vsak dan. Člana letošnje nove generacije športnikov Mastercard® Športne akademije smo pocukali za rokav in ga prosili za nekaj izjav in razmišljanj.

Prosim, predstavi sebe, športno panogo in pozicijo igranja.

“Pozdravljeni, sem Aljaž Reiter. Treniram karate. Tekmujem v disciplini kata in kumite. Zame moj šport pomeni nadgradnjo mojega življenja. Predstavlja moj življenjski slog, saj se z njim ukvarjam na dnevni bazi že več kot desetletje.”

Kdo je tvoj vzor in kakšen je kriterij pri tej izbiri?

“Moj vzor je moj oče, ki je obenem tudi moj trener. Za to nimam nekega kriterija, ampak mi je to, da mi je on vzor nekaj samoumevnega in nezamenljivega. Njegova podpora mi veliko pomeni.”

Foto: Mastercard Športna akademija

Kaj na področju športa v tebi prebudi največje veselje?

“Definitivno uspeh na tekmovanju, ki je neka potrditev in nagrada za vse ure, namenjene treningu. Je pa pomembno, da se primerjam s seboj včeraj in seboj danes, saj kljub mogoče slabi uvrstitvi na tekmovanju vem, da sem boljši kot pa sem bil včeraj ali lani.”

Kaj po tvojem mnenju prinaša večji napredek, zmaga ali poraz?
“Oboje na svoj način. Zmaga ti potrdi, da uporabljaš prave metode treniranja in vse, kar to vključuje. Veš, da moraš s tem nadaljevati, saj prinaša dober rezultat in to čimbolj izpopolniti. Poraz pa pokaže, kaj nam še manjka. Mogoče fizična priprava, psihična priprava. Po porazu ugotoviš kaj je treba še nadgraditi ali spremeniti in se temu posvetiš, da naslednjič ne izgubiš zaradi iste napake.”

Kako se soočaš s porazi?
“Jezo oziroma žalost večinoma prenesem v naslednje tekmovanje in jo uporabim kot vir volje.”

Foto: Mastercard Športna akademija

V katerem filmu bi nastopil in zakaj?

“Če bi, bi nastopil v filmu Rocky, saj je klasika in eden boljših filmov. Narejen je tako, da te motivira in to mi je najbolj všeč. Je pa v njem predstavljen borilni šport (boks) in čeprav ni ravno karate, mi je vseeno dovolj blizu, saj imata kar nekaj skupnih lastnosti. Zato se mi zdi film še bolj dober.”

Imaš kakšen hobi?

“Sam sem tudi glasbenik. Igram 3 inštrumente (harmonika, kitara, bas kitara). Do konca 9. razreda sem glasbeno in športno pot peljal enakovredno in tekmoval na obeh področjih, ko pa sem se vpisal v športno gimnazijo, sem si kot prioriteto izbral šport, glasbo pa imam še za dušo. Poleg tega pa hodim v gore, ferate na plezanje in podobno.”

Kje se vidiš v svoji športni karieri?

“V bližnji prihodnosti tekmovanje na državnih, mednarodnih in svetovnih tekmovanjih. V daljni prihodnosti pa so moje sanje preboj v UFC.”

Kaj meniš, da je potrebno, da prideš do tega nivoja tekmovanja?

“Trdo delo in malo sreče (smeh).”

Foto: Mastercard Športna akademija

Povej eno svojo športno anekdoto.

“Nimam ravno kakšne anekdote, večinoma so same bolj boleče stvari. Včasih je smešno in boleče obenem, če gre mogoče kakšna brca prenizko. Po tekmi se temu zelo smejimo, spomin pa ostane z grenkim priokusom (smeh).”

Opiši svojo predtekmovalno rutino.

“Na sam dan tekmovanja se ogrejem, ponovim tekmovalne stvari (kate in borbe) ter poslušam glasbo, ki me “nahajpa”, kot rečemo. Bolj kot se približuje tekmovalni nastop, bolj se psihično skoncentriram in odmislim vse ostale stvari razen samega nastopa.”

Kaj meniš, da ljudje vidijo v tebi kot športnika ali osebnost?

“O tem se nisem ravno pozanimal pri posameznikih, ampak mislim, da sem komu mlajšemu definitivno vzor, mogoče tudi starejšemu. Mislim pa, da lahko pri meni nekdo vidi stvari, ki jih imam mogoče nadpovprečno dobre in jih on ali ona nima, tako kot lahko tudi jaz vidim pri drugih in izboljšam pri sebi.”

Naštej 3 razloge zakaj je tvoj šport pomemben del tvojega življenja.

“Z njim se ukvarjam že skoraj 13 let, zato je zasidran v moji duši. Življenje imam ustvarjeno okoli športa in si ne predstavljam kako drugače. Je pa pomemben del tudi zaradi fizičnega in psihičnega razvoja.”

Kaj boš naredil jutri, da boš boljši kot si bil danes?

“Poskušal se bom izboljšati v vseh pogledih, najbolj v stvareh, ki mi grejo najslabše.”

Foto: Mastercard Športna akademija
Scroll to Top