Aleš Babič, direktor podjetja EKOSEN: “Biti samo športnik včasih ni dovolj.”

Aleš Babič, direktor podjetja EKOSEN

V letošnji sezoni Mastercard® Športne akademije je eden ključnih temeljev za razvoj mladih športnikov “Moj prvi posel”. Slednji je eden izmed šestih pomembnih stebrov, ki krojijo razvoj in napredek mladih športnikov znotraj same akademije. Namen tega temelja je ozaveščanje mladih športnikov o pomembnosti kvalitetnega in odgovornega sodelovanja ter komunikacije in razvoja odnosa s podjetji. V sklopu tega temelja športniki sodelujejo pri različnih nalogah, kjer se srečujejo z izzivi, ki se pojavljajo na področju sodelovanja s podjetji. Pri tem ustvarjajo kreativne vsebine, s katerimi se potegujejo za različne nagrade. V letošnji sezoni akademije je mladim športnikom prišlo naproti podjetje EKOSEN. Ustanovitelj in direktor podjetja je Aleš Babič, ki smo ga prosili, da z nami deli nekaj svojih izkušenj in pogledov na sodelovanje med podjetji in mladimi športniki.

Spoznamo podjetje EKOSEN in njihovo povezanost z mladimi športniki Mastercard Športne akademije.

Zakaj ste se odločili, da v podjetju EKOSEN podpirate tudi mlade športnike?

“Predvsem zaradi tega, ker sem nekoč bil sam športnik in vem kako je, ko nimaš dovolj denarja za šport. Ko so bila kakšna tekmovanja, ki so prinesla stroške. Spomnim se evropskega tekmovanja v Kick Boxu v Zagrebu. Takrat sem celotno opremo in nekaj denarja prejel od podjetnika, ki sem mu še danes hvaležen, da je v meni prepoznal talent in me podprl.”

Kako se lahko po vašem mnenju mladi povežejo z vašim podjetjem?

“Mlajša generacija vedno bolj razmišlja s svojo glavo in se upira starim sistemom. Zaradi tega menim, da bodo sigurno bolj odprti za naš IR- ogrevalni sistem, ki je nov, naprednejši sistem ogrevanja. Poleg tega pri IR panelih ni skrbi o vzdrževanju, življenjski dobi ali kotlovnici in mladi, ki imajo hitrejši tempo življenja, lahko to prepoznajo kot odločilne prednosti. Še dodatna prednost, ki jo je vredno izpostaviti, pa je omogočen oddaljen nadzor nad ogrevanjem preko aplikacije.”

Postaja EKOSEN na delavnici v živo (Mastercard Športna akademija)

Veliko je povezovanja z vrhunskimi športniki, na mlade pa se prevečkrat pozabi. Imajo pa ravno mladi drugačne ideje, poglede in razmišljanja. Nenazadnje so oni naslednji svetovni, olimpijski prvaki v Sloveniji ter uspešni podjetniki. Kako vi vidite slednje?

“V teh časih, ko je vedno več športnikov, se morajo mladi veliko bolj boriti, da lahko uspejo. Zato je tukaj pomembna promocija, biti morajo bolj vztrajni, naučiti se morajo javnega nastopanja. Biti samo športnik včasih ni dovolj. Naučiti se morajo, kako pristopiti do sponzorjev, zato je projekt Mastercard Športne akademije odlična priložnost, da pridobijo to znanje.”

Športniki se v naši akademiji skupaj s podjetji srečajo s temo “Moj prvi posel”, katere del ste tudi vi. Kakšna prednost je za mlade, da se skozi naloge učijo posla, komunikacij, pristopa do podjetij, sponzorjev?

“Pri mladih je pomembno, da so v stiku s podjetniki in se naučijo o podjetništvu. Opazil sem, da se dogaja, da nekateri športniki, ki so mladi zaključili kariero, zabredejo v finančne težave, zato je za njih dobro, da se naučijo upravljanja z denarjem še pred vrhuncem svoje kariere.”

Aleš Babič, ustanovitelj in direktor podjetja EKOSEN

Najboljše naloge naših mladih športnikov bodo tudi finančno nagrajene. Zagotovo gre še za dodatno vzpodbudo. Se strinjate?

“Ja, vsako delo si zasluži, da je nagrajeno, še posebej, če se vidi, da je v njega bilo vloženega veliko truda in kreativnosti.”

Ima naloga ob finančni nagradi še kakšno dodano vrednost?

“Sodelujoči bodo spoznali novodoben sistem ogrevanja, ki jim bo takrat, ko bodo razmišljali o investiciji v nepremičnino lahko še kako prav prišel. Ne smemo pa pozabiti tudi, da bodo lahko videli, kako pomembno je, da s trajnostnimi izdelki skrbimo za okolje, hkrati pa z uporabo elektrike podpiramo zeleno energijo.”

Želja podjetja Ekosen je, da produkti, ki jih podjetje ponuja, postanejo del vsakdanjega gospodinjstva in tako dvignejo splošno raven kvalitete bivanja. Več informacij o podjetju najdete na njihovi spletni strani. 

Ste vodilno podjetje na področju IR-ogrevanja. Vaše poslovanje je potrjeno tudi s prejemom AAA+ bonitete. Kaj vam to pomeni in kako primerjate ta uspeh s športom pri mladih?

“Tako športnik, kot podjetnik mora imeti razvito čustveno inteligenco in mora znati nadzorovati svoj ego.
Zagotovo pa so pri tem, da dosežeš dobro boniteto ali rezultat, zaželeni vztrajnost, trdo delo, dolgoročna vizija ter visoki cilji. Vedno si je treba postaviti večje cilje od tistih, za katere misliš, da jih lahko dosežeš in si predstavljati, da si že na cilju. Ko sem sam tekmoval, sem si vedno med tekmo predstavljal, da sem že zmagal in tako zmagal skoraj nemogoče dvoboje.”

Platinasti certifikat bonitetne odličnosti 2023

Kaj po vašem mnenju mora imeti vsak športniki, da ima lahko uspešno kariero?

“Definitivno vztrajnost, pogum, jasno vizijo in biti mora malo trmast. Upati si mora iti izven okvirjev, saj po navadi tisti, ki so drugačni in vsaj malo uporniški, dosegajo najvišje rezultate. Na vse skupaj je dobro gledati kot na neko igro, da lahko greš na tekmovanje sproščen, takrat so po mojih izkušnjah rezultati najboljši. Pomemben je pa tudi fokus na eno športno disciplino in si želeti v tisti postati najboljši.”

Kaj bi danes svetovali mlajšemu sebi (13-18 letnemu mlademu športniku) z vsemi izkušnjami in znanjem, ki ga imate sedaj?

“Naredi 20 % več, kot od tebe zahteva trener.”

Za na konec še tole. Kaj pričakujete od mladih in naših skupnih nalog v akademiji skupaj s podjetjem EKOSEN, ki jih pripravljamo tekom našega usposabljanja v akademiji?

“Pričakujem, da bodo lažje promovirali Ekosen, saj so IR paneli odličen produkt za prihodnost (dolga življenjska doba, brez vzdrževanja, okolju prijazni produkti). Naj bodo čim bolj odprti pri razmišljanju o predstavitvi naših izdelkov in naj pri nalogah vnesejo svež veter in svoj pogled na naše podjetje.”

Podjetju EKOSEN in direktorju Alešu Babiču se zahvaljujemo za zaupanje in podporo, ki jo nudijo mladim športnikom. Generacija nove izvedbe Mastercard Športne akademije je pričela z izvedbo naloge v sklopu stebra “Moj prvi posel”. Naloga bo trajala do 23. 11. 2023. Spremljajte nas na naših družbenih omrežjih (Facebook, Instagram, TikTok).

Scroll to Top